mScalar

Aplikacija mScalar omogoča uporabniku prikaz podatkov v realnem času na mobilnem telefonu. Spremljate lahko atmosferske razelektritve in radarske slike padavin na širšem območju Slovenije. Omogočen je tudi animiran pogled stanja atmosferskih razelektritev in padavin v zadnjih treh urah, zato lahko predvidite potek nevihte in ocenite verjetnost pojava neviht ali padavin na lokaciji, kjer se nahajate ter temu prilagajate aktivnosti na prostem. S spremljanjem padavin se lahko pravočasno izognete nevihti ali toči. Do podatkov lahko dostopate kjerkoli v območju pokritosti GSM signala. 

Uporaba aplikacije je še posebej priporočljiva za obisk bolj ogroženih območij in za ljudi, ki so nevarnostim padavin in strel bolj izpostavljeni. Aplikacija tako koristi profesionalnim uporabnikom (vzdrževalci elektroenergetskih objektov), pa tudi ljubiteljskim uporabnikom (kolesarji, planinci). Znano je, da smo poleti v gorah najbolj izpostavljeni udarom strele. Ker so elektroenergetski objekti strelam bolj izpostavljeni, so posledično bolj izpostavljeni udarom strel tudi vzdrževalci na elektroenergetskih vodih. 

Prikaz:

Aplikacija mScalar omogoča dva načina prikaza udarov strel: 

Statični prikaz z možnostjo povečave: prikaže najnovejšo radarsko sliko padavin po Sloveniji z izrisanimi položaji udarov strel v zadnjih šestih urah, obarvanih po časovni legendi. Slika vsebuje legendo jakosti padavin in čas meritve jakosti padavin.

Dinamični prikaz: aplikacija zaporedoma prikazuje radarske slike s stanjem padavin in položaji udarov strel za največ tri ure nazaj. Vsaka radarska slika ustreza intervalu desetih minut, kolikor traja posamezna radarska meritev. Za posamezen desetminutni interval so izrisani tudi pripadajoči položaji udarov strel, obarvani z ustrezno barvo glede na časovno okno.

Legenda: položaj in jakost padavin je v odtenkih modre barve. Temnejša kot je modra barva, večja je jakost padavin. Položaj udarov strel je v obliki točk oziroma kvadratkov, ki so obarvani glede na čas udara strele. Barve se prelivajo od rdeče (udar strele se je zgodil pred najmanj petimi in največ šestimi urami) prek odtenkov oranžne do rumene, kar pomeni, da se je udar strele zgodil največ eno uro nazaj. 

Prenos mScalar aplikacije

Uporaba mScalar aplikacije je za fizične osebe brezplačna in si jo na mobilno napravo lahko prenesete preko spodnje povezave: