Prva stran arrow Produkti arrow mScalar
mScalar
mScalar
Namestitev in uporaba aplikacije mScalar je brezplačna, plačate samo prenos podatkov vašemu mobilnemu operaterju.
Prenesite mScalar na vaš mobilni telefon! Preberite navodila za uporabo
Trenutna verzija: 1.2

Zgodovina sprememb
spremljanje padavin in udarov strel na mobilnem telefonu
mScalar je storitev, namenjena širokemu krogu uporabnikov, ki želijo informacijo o trenutnem stanju vremena po Sloveniji kjerkoli na terenu v območju pokritosti GSM signala na svojem mobilnem telefonu.

Gre za aplikacijo, ki deluje v okolju Java MicroEdition. Omogoča spremljanje padavin in udarov strel na širšem območju Slovenije v realnem času. S pomočjo animacije vremenskega stanja zadnjih treh ur pa na terenu omogoča vnaprejšnjo oceno verjetnosti pojava padavin na lokaciji, kjer se nahajate.

Animacija omogoča pregled nad smerjo premikanja padavin. S tem je možno načrtovati in prilagajati aktivnosti na prostem trenutni vremenski situaciji. Na primer, kolesarjenju, planinskim izletom, pa tudi vožnjam na dolge relacije v nevihti ali celo toči, se lahko izognemo s pravočasno informacijo o prihajajoči ujmi.

Iz podobnega razloga je pomembna tudi informacija o aktivnostih atmosferskih razelektritev, še posebej to velja za bolj ogrožena območja in skupine ljudi, ki so tej nevarnosti bolj izpostavljeni. V poštev pridejo tako profesionalni uporabniki (vzdrževalci elektroenergetskih objektov), kot tudi ljubiteljski (na primer kolesarji ali planinci poleti v gorah). Znano je, da je poleti v gorah največja izpostavljenost udarom strele, kot je visoka tudi izpostavljenost vzdrževalcev, saj so elektroenergetski objekti strelam bolj izpostavljeni.

Statično Animacija

Aplikacija prikazuje vremensko stanje prek radarskih slik padavin, na katerih so izrisani položaji udarov strel. Vse velikosti slik so prilagojene dimenzijam zaslona vašega mobilnega telefona.
Legenda Vsaka radarska slika vsebuje zemljevid Slovenije, na katerem je izrisan:
  • položaj in jakost padavin v odtenkih modre barve (glejte legendo). Temnejša kot je modra barva, večja je jakost padavin.
  • položaj udarov strel v obliki točk oziroma kvadratkov, ki so obarvani glede na čas udara strele. Barve se prelivajo od čiste rdeče (udar strele se je zgodil pred najmanj petimi in največ šestimi urami) prek odtenkov oranžne do čiste rumene, kar pomeni, da se je udar strele zgodil največ eno uro nazaj (glejte legendo).
Na voljo sta dva načina prikaza:
  • STATIČNI z možnostjo povečave (zoom): prikaže najnovejšo radarsko sliko padavin po Sloveniji z izrisanimi položaji udarov strel v zadnjih šestih urah, obarvanih po časovni legendi. Slika vsebuje legendo jakosti padavin v desnem zgornjem kotu in čas meritve jakosti padavin v levem zgornjem kotu.
  • ANIMACIJA: aplikacija zaporedoma prikazuje radarske slike s stanjem padavin in položaji udarov srel za največ tri ure nazaj. Vsaka radarska slika ustreza intervalu desetih minut, kolikor traja posamezna radarska meritev (več o delovanju radarja si lahko preberete tukaj). Za posamezen desetminutni interval so izrisani tudi pripadajoči položaji udarov strel, ki so se zgodili v tem intervalu, obarvani z ustrezno barvo glede na časovno okno.

JavaME
Sistemske zahteve aplikacije mScalar:
  • omogočen paketni prenos podatkov (mobilni internet),
  • telefon mora podpirati Javo.

Lastnosti aplikacije:

Trenutna verzija:
1.2
Velikost namestitvene datoteke: 15 kB
Zaseden prostor v pomnilniku: 34 kB
Zakasnitev radarskih slik: najmanj 10 minut in največ 20 minut
Doseg animacije: tri ure (18 slik z intervalom 10 minut)
Bližnjice
FlashClient
CompositeDisplay
StreloIsk
FlashStat
mScalar
FlashAlarm
Skat
Povezave
DLA FlashCounter
EUCLID